Sajtóközlemény

Lezárult a „Kölcsey Ferenc öröksége Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében” című projekt

2023. december 20.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata a „Kölcsey Ferenc öröksége Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébencímű, TOP-5.3.2-17-SB1-2021-00002 azonosító számú pályázatával 150 millió forint vissza nem térítendő támogatásba részesült a TOP-5.3.2-17 kódszámú „Megyei identitás erősítése” tárgyú felhívás keretein belül. A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata Szatmárcseke Község Önkormányzatával konzorciumban valósította meg a TOP-5.3.2-17-SB1-2021-00002 azonosítószámú „Kölcsey Ferenc öröksége Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében” című projektet.

A projekt célja a vármegye lakosságának, a helyi és térségi közösségek identitásának erősítése a vármegye reformkori értékeinek megismertetésével a Himnusz születésének 200. évfordulója kapcsán.

A projekt keretében Kölcsey Ferenc és a reformkor örökségének bemutatása valósult meg szakmai konferenciákon, emlékülésen keresztül, könyv, illetve képregény formájában, valamint online platformon való e-múzeum létrehozásával.

A színházi darabbal, a rendhagyó irodalomórákkal, kultúrtörténeti vetélkedővel, szavalóversennyel, amatőr művészeti találkozóval és a vándorkiállítással a hagyományos közösségi térben erősítettük a vármegye fiatalságának az identitás tudatát.

A programok elsődleges célcsoportja a vármegye fiatalsága és a fiatal felnőttek csoportjai voltak. Kiemelten fontos, hogy az elkövetkező generációk tagjai érzelmileg minél erősebben kötődjenek a térség kulturális örökségeihez, hagyományaihoz és az életüket itt képzeljék el.

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A projektről bővebb információt https://identitas2.szszbtnno.hu/ oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

megyehaza-sajto@szszbmo.hu